نخستین سوگلی ناصرالدین شاه با سفر به اروپا + عکس
نخستین زن ایرانی که به اروپا سفر کرد؛ داستان امینه اقدس، سوگلی محبوب ناصرالدین شاه و پشتپردههای اقدسیه
اقدسالدوله، سوگلی محبوب ناصرالدین شاه، نخستین زن ایرانی است که در سفر به اروپا با لباس و آداب اروپایی ظاهر شد و نماد تغییرات فرهنگی قاجار در مواجهه با غرب بود.

هر یک از این پنج محله به نوعی با یکی از زنان مشهور قاجار مرتبط است. محله اقدسیه به دلیل اینکه هدیه ناصرالدین شاه به یکی از سوگلیهایش بوده و همچنین به عنوان یکی از مناطق خوش آب و هوا و گرانقیمت در طول تمامی دورههای پایتختی تهران شناخته میشود، بیشترین توجه را به خود جلب کرده است.
اقدسالدوله و شباهتهای او به جیران
«زبیده خانم گروسی» یا «امینه اقدس»، دختر روستایی بود که ناصرالدین شاه در یکی از سفرهایش به روستای گروس بیجار او را به تهران آورد. او به قدری نزد شاه منزلت پیدا کرد که اجازه یافت به خانه جیران فروغالسلطنه، نخستین سوگلی شاه، برود و رختخواب شاهی را جمع کند. تدریجاً اعتماد شاه را جلب نمود و به عنوان امانتدار جواهرات سلطنتی منصوب شد. امینه خواهر ملیجک اول و عمه دومین ملیجک دربار نیز بود و گفته میشود چشمانی شبیه «خدیجه تجریشی» داشت؛ همان سوگلی که شاه به خاطر چشمان درشتش او را جیران مینامید و شیفتهاش بود، به طوری که یکی از چهار زن عقدیاش را طلاق داد تا با او ازدواج کند. شاید به همین دلیل بود که پس از مرگ جیران، شاه او را نیز به زنان حرمسرا افزود.
اولین زن که به قاره اروپا سفر کرد
امینه اقدس، زنی مقتدر و محبوب در دربار شاه بود. او به دلیل نفوذ دو ملیجک دربار، برادر و برادرزادهاش، که از این نفوذ بهرهبرداری زیادی میکردند، توانست رقیبانش را یکی پس از دیگری ساکت کند. امینه اقدس تا جایی وفادار و امانتدار باقی ماند که حتی پس از از دست دادن بیناییاش بر اثر بیماری، شاه همچنان مسئولیت نگهداری جواهرات حرمسرا را بر عهده او گذاشت. به پاس قدردانی از این سوگلی، شاه طبق رسم آن زمان تصمیم گرفت مکانی در تهران به نام او نامگذاری کند؛ زمینهای اقدسیه، که در آن زمان بایر و بیشتر برای کشاورزی استفاده میشد و معروف به حصارملا بود، تبدیل به باغ شد و کاخی ساخته شد که به او، امینه اقدس، اهدا گردید. در نتیجه، نام آنجا به اقدسیه تغییر یافت.
اقدسالدوله اولین زن ایرانی است که