راز فاششده رستوران جاده چالوس: گوشت انسان و جنایت هولناک
راز تاسفبار رستوران بینراهی جاده چالوس: پخت گوشت انسان و پیامدهای جنایت هولناک
راز تاسفبار رستوران جاده چالوس، پخت گوشت انسان و پیامدهای جنایت هولناک در فیلم و واقعیت

فیلم «ماهی و گربه»، ساخته شهرام مکری در سال ۱۳۹۲، به عنوان اثری مهم در سینمای ایران شناخته میشود. این فیلم توانست یکی از جوایز بخش افقهای جشنواره فیلم ونیز در سال ۲۰۱۳ را کسب کند و پس از اکران در گروه سینمای هنر و تجربه، توجه منتقدان و تماشاگران بسیاری را جلب کند. برخی از منتقدان آن را نماد سینمای امروز در عرصه هنر و تجربه میدانند. داستان فیلم در قالب یک سکانس بلند و در مدت زمان صد و ده دقیقه روایت میشود.
ساختار روایی فیلم خطی نیست و روایتگر داستان چند دانشجو است که برای جشن بادبادکبازی به یکی از شهرهای شمال ایران سفر میکنند. در کنار محل اقامت آنها، رستورانی کوچک در همسایگی کمپشان قرار دارد که سه مرد در آن مشغول به کار هستند. این مردان در این رستوران گوشت انسان میپزند و از آن برای تهیه غذا استفاده میکنند.
ایده اصلی داستان بر اساس یک خبر واقعی شکل گرفته است. در سال ۱۳۷۷، خبری در رسانهها منتشر شد مبنی بر اینکه یک رستوران بینراهی در شمال ایران در حال پخت گوشت انسان است. عنوان فیلم نیز نمادی است؛ «ماهی» نماد گروهی است که در تنگنا قرار دارند و «گربه» نشانگر گروهی است که در حال شکار برای بقای خود هستند. از این نامگذاری میتوان فهمید که فیلم درگیر تقابل دو دیدگاه است و قاعده بازی در آن بر این است که یکی از این گروهها در وضعیت مظلومانهتری قرار دارد.
فیلم با تصاویری شروع میشود که بر اساس یک واقعه واقعی است و توضیح میدهد در سال ۱۳۷۷، رستوران بینراهی در شمال کشور به دلیل تخلفات بهداشتی تعطیل شد. این رویداد در آن زمان برای مردم آشنا بود و چندی بعد، سه آشپز این رستوران به دلیل پخت گوشت غیرمجاز، راهی زندان شدند. اخبار مربوط به این حادثه چند روز در صدر اخبار قرار داشت و شایعاتی درباره پخت گوشت انسان در مجلات زرد منتشر شد که در نهایت به فراموشی سپرده شد.