گام بلند انیمیشن ایران در عرصه جهانی با فیلم «در سایه سرو
م انیمیشن ایرانی «در سایه سرو» گام بلندی برای صنعت انیمیشن ایران در سطح جهانی به شمار میرود. این انیمیشن با داستانی جذاب و خلاقانه توانسته توجه بینالمللی را جلب کند و مسیر جدیدی را برای توسعه صنعت انیمیشن در ایران باز کند.

«در سایه سرو» برند جایزه بهترین انیمیشن کوتاه در نود و هفتمین دوره جشنواره سینمایی اسکار(2025) شد.
زمانی که نامزدهای جوایز اسکار اعلام میشد کمتر کسی شانسی برای «در سایه سرو» قائل بود، اما توانست جایزه بهترین انیمیشن کوتاه را از آن خود کند. در این مطلب نگاهی کوتاه به این انیمیشن داریم.
شب تاریخی انیمیشن ایران در اسکار
در شب معرفی برندگان جوایز، شیرین سوهانی و حسین مولایی در کنار بزرگ دنیای انیمیشن، کمترین امیدی به موفقیت برای خود داشتند. آنها که به خاطر مشکلات ویزای سفر، فقط چند ساعت مانده به جشن اختتامیه به آمریکا رسیدند، فکر هم نمیکردند که نتیجه سختیها و زحمات خود را با بهترین جایزه انیمیشن دنیا جشن بگیرند. وقتی نام آنها به عنوان برندگان اسکار خواند شد، در میان تشویق حاضران مجسمه طلایی اسکار را در دست گرفتند.
بررسی انیمیشن در سایه سرو
این انیمیشن کوتاه ۲۰ دقیقهای، روایتگر داستانی تلخ و شیرین از ترس، تنهایی و امید است که به خاطر سبک بصری تاثیرگذارش علاوه بر کسب جایگاه ویژه در سینمای ایران، تحسین بزرگان انیمیشن را برانگیخت.
«در سایه سرو» داستان یک ناخدای بازنشسته است که پس از جنگ دچار اختلال استرس پس از حادثه (PTSD) شده و همراه با دخترش در خانهای قدیمی و دورافتاده کنار خلیج فارس زندگی میکندو این دو کاراکتر در کنار دوری از دیگران، با چالشهای زندگی دست و پنجه نرم میکنند، اما در میان این روزمرگیهای تلخ، روزنهای از امید برای آنها به وجود میآید.
یکی از برجستهترین نقاط قوت «در سایه سرو»، استفاده هوشمندانه از فضای بصری ساده در کنار موسیقی احساسی و دراماتیک است که احساس متفاوتی از درد، تنهایی، ترس و نجات را منتقل میکند. تصاویر نه تنها از نظر زیبا شناسی جذاب هستند بلکه مخاطب را تا پایان درگیر میکند. در عین حال رابطه عمیق میان ناخدا و دخترش به خوبی پرداخته شده و توانسته است با ترکیب لحظات تلخ و شیرین روایتی تاثیر گذار خلق کند.
«در سایه سرو» نشان داد حتی با بودجه محدود میشود اثری فراموش نشدنی و قابل احترام ساخت که میتواند مخاطبان سراسر جهان را تحت تاثیر قرار دهد. این موفقیت نام «در سایه سرو» و کارگردانانش را در کنار «فروشنده» و «جدایی نادر از سیمین» اصغر فرهادی قرار داد. بدون شک این اولین قدم برای ایران در سینمای انیمیشن دنیا خواهد بود.