مشکلات اکران فیلمهای غیریکمیدی پس از کرونا و حاشیههای هنگامه قاضیانی
مشکلات اکران فیلمهای غیریکمیدی پس از کرونا و حاشیههای حذف تصویر هنگامه قاضیانی از پوستر
تحلیل مشکلات اکران فیلمهای غیریکمیدی پس از کرونا، حاشیههای حذف تصویر هنگامه قاضیانی و چالشهای تولید و توزیع در سینمای ایران

در رابطه با تأخیر در اکران فیلم «زعفرانیه ۱۴ تیر»، وی اظهار داشت: فیلمهای غیریکمیدی مشکلات خاص خود را دارند. پس از پایان فیلمبرداری، تصمیم داشتیم برای اکران اقدام کنیم اما شیوع ویروس کرونا آغاز شد. در آن زمان، ما هیچ ممنوعیت یا سانسوری برای جلوگیری از اکران فیلم نداشتیم؛ بلکه تصمیم شخصی من بر این بود که زمان اکران را به تعویق بیندازم. پس از شیوع کرونا نیز، حجم زیادی از فیلمها در صف اکران قرار داشتند و عملاً امکان اکران فیلمهای غیریکمیدی وجود نداشت.
وی افزود: در آن زمان، سالنها بیشتر در اختیار فیلمهای کمدی قرار داشتند. حتی اگر میخواستیم فیلم را اکران کنیم، فرصت مناسبی برای نمایش آن وجود نداشت. تمامی این عوامل باعث شدند که اکران اثر به تعویق بیفتد.
در ادامه، این تهیهکننده با انتقاد از حضور غالب فیلمهای کمدی در سینما تصریح کرد: فیلمهای کمدی، به راحتی تمام نمیشوند. ممکن است فیلم اجتماعی اکران شود و در عین حال، فیلم کمدی در صف نمایش نباشد، اما پس از دو هفته، یک فیلم کمدی قدرتمند روی پرده میآید و مخاطبان فیلمهای غیریکمیدی را جذب خود میکند.
علی محمد همچنین با اشاره به هزینههای روزافزون تولید فیلمها، گفت: سرمایهگذاری روی فیلمهای غیریکمیدی دیگر منطقی نیست. یک فیلم غیریکمیدی معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تومان هزینه تولید دارد، بنابراین باید بیش از ۵۰ میلیارد تومان بفروشد تا هزینههای خود را جبران کند. چند فیلم غیریکمیدی چنین فروشی دارند؟ مگر اینکه سازمانها و نهادها روی این نوع فیلمها سرمایهگذاری کنند.
من انتظار بازگشت سرمایه ندارم.
تهیهکننده «زعفرانیه ۱۴ تیر» اظهار داشت: نباید فرض کنیم که اگر فیلمی که ۷ سال پیش ساخته شده در حال حاضر ۱۰ میلیارد تومان فروش داشته باشد، سود میبریم. هزینهها و ارزش پول تغییر یافته است. بنابراین، من انتظار بازگشت سرمایه ندارم؛ زیرا حتی اگر فیلم فروش خوبی داشته باشد، سرمایه اولیه آن بازنمیگردد.
وی با تأکید بر اینکه تمامی بودجه فیلمهایش را خودش تامین میکند، افزود: هیچ درصدی از بودجه من وابسته به فرد دیگری نیست. تیم بازیگران ما کمتعداد و محدود بودند، بنابراین نیاز به صرفهجویی در بودجه نبود.
این تهیهکننده درباره واکنش یکی از بازیگران به حذف تصویرش از روی پوستر فیلم توضیح داد: درخواست شده بود که تصویر خانم هنگامه قاضیانی روی پوستر نباشد، اما ممکن است در نسخه جدید پوستر، عکس ایشان مجدداً قرار گیرد.
علی محمد همچنین درباره همزمانی اکران این فیلم با «آنجا همان ساعت» اشاره کرد و گفت: قبل از پخش فیلم، اطلاع نداشتم که پخشکننده (هدایت فیلم) قصد دارد فیلم دیگری را هم همزمان روی پرده داشته باشد و پس از اکران متوجه شدم. بهتر است دفتر پخش توضیح دهد که همزمان با یک فیلم، فیلم دیگری نیز در حال پخش است.

شایعاتی مطرح بود که «مارمولک» ساخته نیروی انتظامی است. تهیهکننده فیلم «اسب حیوان نجیبی است» در پاسخ به سوال درباره عواملی که در زمان حاضر اجازه تولید آثار مشابه این فیلم را نمیدهند، توضیح داد: «اسب حیوان نجیبی است» در آن زمان جذابیتهای خاص خود را داشت. اما همان داستان در حال حاضر دیگر کارایی ندارد، چون جامعه تغییر کرده و آن جذابیتها ممکن است دیگر وجود نداشته باشد.
وی افزود: من برای اکران این فیلم با مشکلات زیادی روبرو شدم. قبل از دیدن فیلم، نیروی انتظامی مخالفت خود را اعلام کرد و فیلم توقیف شد.
در مورد دلیل توقیف «اسب حیوان نجیبی است»، وی گفت: تصور نیروی انتظامی این بود که ما فیلمی شبیه «مارمولک» ساختهایم. اما پس از دیدن فیلم، متوجه شدند شخصیت اصلی که رضا عطاران بازی میکند، پلیس نیست بلکه کلاهبردار است. آنها گفتند مشکل نداریم و پس از یک یا دو ماه، توقیف رفع شد؛ اما پس از آن ما را به وزارت ارشاد ارجاع دادند.
علی محمد توضیح داد که وزارت ارشاد این فیلم را سیاهنمایی میدانست و اصرار داشت که حتماً دو سکانس انتهایی حذف شوند؛ همان بخشهایی که نشان میدهد شخصیت اصلی مامور نیست و در پایان به زندان میرود. او گفت که حدود شش تا هفت ماه درگیر مذاکره با ارشاد بودم تا رضایت دهند، ولی در نهایت سکانسها حذف نشد، البته با شرط اینکه فیلم در خارج از کشور اکران نشود. آنها به صورت شفاهی تعهد دادند که فیلم در هیچ جشنواره خارجی حضور نخواهد داشت، چون معتقد بودند فیلم درگیر سیاهنمایی است.